مهارت نه گفتن را به کودک بیاموزیم
اگر نمیخواهید بچه تان قربانی زورگویی شود , به وی مهارت نه گفتن را آموزش دهید تا بدین شکل او را بالغ سازید .
بچه های حرف گوش کن را تمامی دوست دارند . چه بسا صبورترین مادرها نیز اغلب ترجیح می دهند در پایان یک روز طاقت فرسا و خسته کننده , به جای پایداری فرزندشان در قبال تصمیم های خویش , پس از تمام شدن کلام های شان یک «چشم» شیرین بشنوند و با کودکی که در برای منظور های شان مقاومت می نماید , سر و کله نزنند . البته روانشناسان معتقدند افرادی که نه بیان کردن را در سالهای کودکی یاد نگرفته اند , نه فقط در آن سالیان , بلکه تا پایان عمر نمی توانند در قبال چیزهایی که با آنها مخالفند بایستند و به خاطر پایین بودن اعتماد به نفس شان و بی منفعت بودن از مهارت «نه گفتن» , بیشتر از بقیه افراد در معرض تجاوز یا این که انواع سوءاستفاده ها قرار دارند .
درحالتی که شما نمیخواهید بچه شیرین آری قربان گوی شما به خاطر همین خصوصیت اش در آتی جراحت ببیند و تمام قدمت با اعتماد به نفسی زیر به همگی اطرافیانش دیده بگوید , این مقاله را بخوانید . ما به شما میگوییم که چرا می بایست خیر اعلام کردن را به فرزندتان یادگرفتن دهید و چطور میتوانید از به عبارتی اولِ کودکی , این مهارت گرانبها را در وی تقویت فرمائید .
به منزل برگردید
برای این که کودک تان «نه» گفتن را یاد بگیرد , می بایست از خانه شروع فرمایید . در صورتیکه شما همیشه فرزندتان را بدون چاره به اطاعت کردن از خواسته های تان میکنید و به محض دیدن عکس العمل منفی او , عصبانی و پرخاشگر میشوید , نباید توقع داشته باشید طفل تان به همکلاسی که میخواهد خوراکی هایش را از وی بگیرد , نه بگوید و در آینده در برابر خواسته های غیرمنطقی هر که دوستش دارد ایستادگی نماید .
بچه شما از همین روز جاری یاد میگیرد حق دارد خواسته هایی که از نظرش درست یا این که منطقی به نظر نمیرسند را رد کند یا این که برعکس احساس می نماید هیچ وقت و در برابر هیچ کسی حق ندارد خواست خودش را ترجیح دهد . پس اولین «نه» ای که از طفل تان می شنوید را جشن بگیرید و به خاطر وارد شدنش به یک مرحله جدید رویش , ذوق زده گردید . درصورتی که از وی میخواهید لباسی که انتخاب نموده اید را برای مهمانی بپوشد البته به حرف تان گوش نمی دهد , به جای مجبور کردنش و اعلام کردن «یا این کار را میکنی یا این که به ضیافت نمی رویم!» به وی حق گزینش بدهید و با گفت وگو و همفکری دنبال تعیین گزینه ای دلچسب تر بگردید .
با هم حرف بزنید
برای شروع میتوانید از فرزندتان بخواهید آنچه روز جاری تجربه کرده را روی صفحه بنویسد . به وی بگویید تمامی تجربه هایش از زمانی زمانی که در کنار دوستانش بوده تا لحظاتی که در منزل و در کنار شما داشته را روی ورقه بیاورد و بعد از آن بخواهید مواقعی که دوست داشته به آن ها نه بگوید و نگفته و لحظاتی که کاری بر خلاف میلش انجام داده را هم در بین نوشته هایش معلوم نماید .
بعداز روشن شدن فهرست لحظاتی که بچه شما دوست داشته واژه و کلمه «نه» را به زبان بیاورد ولی نیاورده , با هم در خصوص دلایل سکوت کردن یا این که دلیل انجام کارهایی که میلی به انجام دادن شان نداشته , صحبت فرمائید . پس از اینکه با هم دراین مورد گپ زدید و مورد های مختلفی که فرزندتان برای واکنش نشان دادن به حالت ناخوشایند میتواند انتخاب شان کند را بررسی کردید , با هم شایسته ترین راه برای نه بیان کردن به موقعیت هایی که باید به آن ها با این عبارت واکنش نشان می داد را گزینش نمایید .
به موقع نه بگویید
کودکی که به موقع نه می شنود , مهارت نه بیان کردن را نیز آسان تر کسب می نماید . به همین علت به جای برآورده کردن همه منظور های کودک تان در لحظه اعلام شدن شان یا این که به جای بی پاسخ گذاشتن آن ها , همت فرمایید اورا گاهی با پاسخ منفی تان روبه رو نمایید .
در صورتی وقتی دست تان بند است از شما آب میخواهد , به او بگویید «الان نمی توانم , بایستی چند دقیقه صبر کنی!» و در صورتیکه وقتی تازه برایش لباس خریده اید به شما برای خرید یک لباس دیگر سماجت می نماید , با احترام و آرامش به وی نه بگویید و برایش توضیح دهید هنگامی نیاز به لباس های تازه داشت , حتما با هم به خرید میروید . کودکی که به موقع نه می شنود , یاد میگیرد به موقع , نه بگوید و بی توجه به شرایط , خواست و امکاناتش خواسته های سایر افراد را برآورده نکند .
فراگیری نه گفتن در کودکان
برای اینکه کودک تان «نه» گفتن را یاد بگیرد , باید از منزل شروع نمایید .
خیر بیان کردن فرزندان در مقابل مراد نابجای سایر افراد
بگویید نه متشکرم
قرار نیست همه مراد های کودک تان را اجابت نمایید . زمانی به شما پاستیل تعارف می نماید و میل ندارید , عوض اینکه از سر ترحم خودتان را ناچار به پاستیل میل کردن بکنید , با خنده بگویید «نه , متشکرم» .