درباره تاثیر رابطه کلامی بر معاش مشترک زوجین , اعلامکرد : درعصر حاضر که اختلافات زناشویی و سوء ارتباطات زن و مرد و چه بسا از نیز پاشیدگی معاش مشترک و جدایی نقص شایع اکثری از جامعه ها انسانی و بخصوص جامعهی اسلامی ما شدهاست , میتوان داعیه کرد که تعلیم فوت و فن رابطه مؤثر کلامی و فعالیت به توصیهها سوییچ نجات و رهایی از این مشكل دولت ها انسانی باشد .
او ذکر کرد : در آیین مبین اسلام توصیههای فراوانی پیرامون حسن معاشرت و برقراری رابطه مطلوب با دوروبری ها و بخصوص با خانواده بیان شده شدهاست که قویاً شواهد و قرائن اکثری گواه آن است که خانوادههایی که در اجرای این توصیهها موفقتر بودهاند و یقین قویتری داراهستند رابطه تندرست و زیباتری میان اعضاء آن ها حاکم است و اختلافات به دست کم خویش رسیده است .
این روانشناس بابیان این که یکیاز مواقعی که در تحکیم رابطه ها زن و شوهر زیاد مؤثر است , خاطر نشان کرد : رابطه کلامی و مدل محبت و مبادله کلمه ها و حرفهایی است که طی شبانهروز در بین آنها مطرح میشود . شوخی و جوک , تمجید از یکدیگر و با عبارات قشنگ یکدیگر را فراخوانی کردن از مصادیق رابطه کلامی دوستانه است .
شجاعی ذکر کرد : متأسفانه همسران پرمشغله اصولاً از محبت کردن غافل می گردند , در غایت از لحاظ شم فاصلهای در میان آنها ساخت میشود و مالامال کردن این فضای خالی کاری سخت است . شایسته ترین رویکرد برای خودداری از این مسافت , اختصاص روزمره یک سری دقیقه برای حرف کردن و هنگامی بیشتر در زمان هفته است .
او با تاکید بر این که رابطه یک تبادل است , خاطر نشان نمود : رابطه ماهیتی پویا و متغیر داراست و در آن بر تأثیر رابطه برقرار کنندگان بر یکدیگر در یک سیستم دو سویه تأکید می شود , رابطه دوری ناپذیر است . آدم موجودی اجتماعی است و با انزواگریزی ویژهای که داراست ناگزیر از برقراری رابطه است . رابطه هدفمند است . طرفین رابطه , اهدافی را از برقراری رابطه داراهستند .
این روانشناس با اشاره به این که رابطه کلامی با همسر راه و روش های مرتبط با خویش را دارااست تا موءثر واقع شود , طولانی تر کرد : بخش اعظمی از بگو مگوها و مشاجرات خانوادگی ناشی از صحیح حرف نکردن و عدم بضاعت و توان در رساندن معنا و خواسته اشخاص است .
شجاعی تصریح کرد : ارتباط در میان همسران آیهای است آرامبخش و مهرآفرین , رابطهای منزه و بیآلایش است , حال ای خانم و آقای عزیز بیاییم بهخاطر وقار معاش , پرورش و کمال توده کوچک و نورانی خود و به خاطر خدای کریم که مارا از تنهایی خارج آورد و همسری برایمان گزینش نمود , ارتباطی صمیمی , پرجاذبه , حکیمانه و خردمندانه را میان خویش و همسر برقرار کنیم و بدانیم که با دقت بهاین روش , به خواستهها و آرزوهایمان خواهیم رسید .
او بابیان این که طریق برقراری رابطه کلامی از عواملی است که در تولید تفاهم , نقشی انتخاب کننده دارااست , اعلامکرد : همسرانی که می دانند از چه لغات و کلماتی برای ابلاغ غرض به کارگیری نمایند , به خیر مسیر جنبش خود را در معاش هموار می نمایند , هر کلمه و واژه یا این که کلمهای دارنده نوعی توشه دیوانه و عاطفی است و تاثیرات مسلم و ایستادگی را بر مستمع بر جای می گذارد . یک رابطه کلامی چیره , رابطهای است که بر پرورش و شکوفایی و شادابی معاش اضافه کند .
این روانشناس با اشاره به اینکه یک کدام از تواناییهای روحی و جاذبههای همسران , «ابراز محبت» نسبت به یکدیگر است , ادامه داد : ابراز محبت یعنی نمایش دادن عشق و علاقه قلبی . برای یک معاش شیرین و جالب , وجود محبت قلبی کفاف نمی دهد ; بلکه بایستی به شکلها و زبانهای متعدد این محبت را نشان اعطا کرد . شما می توانید با اعلام کردن جمله ها بی آلایش و بیآلایش از قبیل «دست شما درد نکند» , «به به چه غذای خوشمزهای صحیح کردهای» , «چه کادو بجا و قابل قبولی تهیه و تنظیم کردهای» , «چقدر این خرقه بهت مییاد» , دل همسر خویش را بهدست آورید .
شجاعی اذعان کرد : زنها فطرتاً زود مشقت و دارای اهمیت ترند , از اینرو بیش تر از مردان نیازمند مهر و محبت می باشند ; هنگامی زن با مهر و محبت مرد روبرو میگردد , علاقه و علاقهاش به همسر را بیش تر از قبل نشان میدهد و هدف اش نسبت به همت بیشتر و سرویس به مرد افزون میشود .
او خاطر نشان کرد : احتمال دارد بتوان بیان کرد , شایسته ترین , آسانترین و مؤثرترین خط مش آشکار کردن عشق به سایرافراد این است که به آنچه میگویند گوش کنیم . نسبت به سخنان هر گوینده می بایست تحمل و صبوری نشان بخشید و به آن گوش بخشید , تا کلامش به اتمام برسد . براندن صحبت دیگری شیوهای ناپسند و برهان کم ظرفیتی و بیادبی است . ساکت بودن وقتی که دیگری کلام می نماید , در معنای گوش کردن حقیقی و واقعی نیست . پی بردن یک نفر , لذت بردن از مصاحبت کسی , یادگیری یک مقاله , دلداری کردن یا این که کمک رسانی به دیگری گوش دادن حقیقی است .
اینروانشناس بیان کرد : یک کدام از ارتباطهای فراوان تولید کننده جالب و شورآفرین , ارتباطی است که همسران در قالب دعا برای همدیگر , بر قرار می نمایند . چه لذتبخش و روحافزاست که همسران همدیگر را در پیشگاه خداوند کریم ومهربان واسطه قرار دهند . هنگامی همسران در حضور یکدیگر برای نیز دعا میکنند این شایسته ترین و اشتیاق انگیزترین حالتی است که همسران از آن , پی به میزان صمیمیت و محبت یکدیگر می برند .